Zomerse risotto recept

Mondetmoi

Zomerse risotto met tomaatjes en mascarpone

Risotto maken, dat is echt een taak voor een heuse keukenprinses. En ehhh nee, dat ben ik niet bepaald – dat hebbie goed gezien. Althans, dat ben ik nòg niet. Ik denk dat ik een prima zeventje zou verdienen mocht iemand me een cijfer geven. Hoop ik. Oké, laten we het erop houden dat ik mezelf wel een zeventje zou geven. En gelukkig maar, want ik kook vooral voor me, myself and I in dit leven. Nu vind ik koken dus stiekem best wel leuk. Ik ben de laatste tijd steeds meer gebruik gaan maken van receptjes die ik hier en daar opduikel en ga zelfs zo nu en dan aan de slag met het aanpassen ervan. Gewoon; wat kleine dingetjes vervangen en of toevoegen zodat het echt een Stella-ding wordt. Dat deed ik ook met dit risotto receptje. En toen dacht ik: laat ik het maar op mijn blogje delen, want why the hell not?

Wat je voor deze zomerse risotto nodig hebt aan etensfrutsels

Risotto rijst (ongeveer 75 gram per persoon schijnt voldoende te zijn, maar deze veelvraat doet altijd wat meer, hihi) 

Een uitje. Rood of niet rood – wat je zelf het lekkerst vindt zou ik zeggen! 

Twee teentjes knoflook (meer is altijd beter in dit geval, behalve als je nog van plan bent eens even flink te gaan zoenen met iemand die géén knoflook heeft genuttigd) 

Ongeveer 15 smaakvolle, kleine tomaatjes

Ongeveer 200 gram passata 

Een courgette (of een aubergine – ik denk dat dat eigenlijk ook wel heel lekker is!) 

Mascarpone (een eetlepel per persoon, ongeveer. Of iets meer als je van romig en smeuïg houdt) 

Een bouillonblokje (of anderhalf, als je van veel smaak houdt). Ik gebruik altijd groente bouillon, want ik ben nog altijd on my way to becoming a full time vegetarian

Geroosterde pijnboompitjes, mmm. 

Parmezaanse kaas. Niet vergeten, heel belangrijk. 

Zomerse risotto

En dan.. Let’s go risotto?!

Sommige mensen vinden risotto maken een hels karwei. Ikke niet. Maar, ik heb dan ook een manier gevonden om het vooral lekker makkelijker te maken voor mezelf. Wat ik doe? Nou, dit. Disclaimer: ik doe oprecht maar wat. Als je een hele serieuze kok(kin) bent, raad ik je aan een veeeel beter receptje op te zoeken en dit vooral lekker weg te klikken. 

Stap 1) Ik zet de oven aan om hem voor te verwarmen op 180 graden. Terwijl de oven warm wordt, snijd ik de tomaatjes en de courgette in stukjes. Hoe groot maakt niet uit – het is maar net wat je zelf lekker vindt. Daarna schuif ik deze groentjes (met wat olijfolie erop en eronder) de oven in voor een minuutje of 10. Let op: houd je groentjes apart van elkaar! 

Stap 2) Terwijl dat in de oven zit, snijd ik de ui (#auwmijnogen) en fruit die tot hij een beetje glazig wordt in een hoge pan. Vaak een wokpan, want dat is lekker makkelijk. Oh, en dit doe ik met wat olijfolie. Als de ui glazig is, gooi ik de rijst er even bij. Dat roer ik eventjes door, waarna ik de boel op laag vuur zet en de knoflook erbij doe. Ook dat roer ik eventjes door. 

Stap 3) Daarna is het tijd om wat bouillon toe te voegen. Eigenlijk smijt ik altijd gewoon het hele blokje erin en gooi en dan een heleboel water bij, maar laten we het voor deze ene keer even braaf anders doen. We hebben nu de bouillon al keurig klaarstaan en gooien er nu rond de 300 ml bij, oké? Oké. 

Stap 4) Als de rijst alle bouillon heeft opgenomen, herhaal je het proces van water toevoegen tot je proef dat de risotto rijst gaar is. Daarna voeg je de passata toe, om dit mengsel nog even rustig tien minuutjes te laten pruttelen. Daarna roer je de mascarpone door het mengsel, samen met wat peper en zout als je dat graag wilt.

Stap 5) De courgette, die inmiddels uit de oven is gekomen, voeg je toe aan dit mengsel. De tomaatjes serveer je erbij door ze leuk op het bord te draperen – het oog wil ook wat, natuurlijk. 

Stap 6) Gooi de geroosterde pijnboompitjes samen met  HEUL veel parmezaanse kaas over de risotto heen en voilá, je bent klaar. Eetse! 

Liefs, Stel. 

Leave a Comment

Comments (15)

  1. Dat klinkt lekker! Ik vind alleen juist dat het vele werk van de risotto zit in het er steeds bij blijven en roeren, haha. Groenten in de oven is wel heel lekker natuurlijk. Maar courgette laat ik vaak gewoon 10 minuten meepruttelen in de risotto. gaat prima!

    1. Ja, true! Alleen valt dat bij mij dus heel erg mee? Misschien doe ik iets verkeerd hoor, maar ik roer zo om de 7/8 minuutjes eventjes en aan het einde, als het water bijna verdampt/opgenomen is, wat vaker en dat is het? Hahaha. Misschien bak ik er niks van hoor, maar in dit receptje was dat voor mij in ieder geval niet echt nodig (: En inderdaad – het hoeft zeker niet in de oven! Ik vind dat dat het een extra lekker smaakje geeft, maar het kan er ook gewoon meteen bij!

  2. Ziet er heerlijk uit, ga ik proberen! Als ik risotto maak is het echt #ikDoeMaarWat en gooi gewoon al het voorziene water gewoon hoppake in de pan en laat het uitkoken ;)

  3. Ik heb nog nooit risotto gegeten maar hebt toch jouw receptje opgeslagen omdat het me aansprak. Het kan maar van pas komen :)

    1. Oelala, jij hebt je eerste-keer-risotto-eten-heaven-momentje nog tegoed – ik ben een beetje jaloers, hihi. Ik zou het zeker een keertje een kast geven! Misschien dan even de mascarpone weglaten, want zonder smaakt het net wat meer naar ‘risotto’! (:

  4. Hé wat leuk, een receptje op jouw blog voorbij te zien komen. Dit receptje lijkt me dus echt heer-lijk. Sowieso heb je me al bij “risotto”. Hier in huis wordt ook niet al te zuinig met de knoflook omgegaan (door moi haha). Mijn theorie is dat als je allebei stinkt het geen probleem meer is. Probeer ook wat vaker vegagerechtjes te maken sinds de Week Zonder Vlees. Vanavond ook een vegetarische nachoschotel geserveerd en heb mijn vriend niet eens gehoord over het ontbreken van vlees, top!

    1. PS als je je in je statistieken afvraagt welke n00b hier op de ui-snijden-zonder-janken-link heeft geklikt, ook moi. Mijn vriend heeft oprecht al een paar keer “wat is er!?” gevraagd toen ‘ie thuis kwam en mij huilend in de keuken aantrof.

      1. Ooooh, hier nog één – het liefst zou ik het praktisch elke dag wel eten. Zelfs als ontbijt, hahaha. En een maaltijd zonder knoflook is toch geen maaltijd? #knoflookforpresident. Vegetarische nachoschotel, mjammm, heb ik ook een keertje gemaakt! Ik ben benieuwd wat jij er allemaal in/op/naast hebt gedaan. Hahaha, ik heb dus tijdens het schrijven van deze post een keertje wèl aandacht besteed aan SEO -ik heb het ineens weer even te pakken, de ‘blog geest’- en die gaf aan dat je ook extern moest linken.. Stiekem best een beetje suf van mij hè? Hihi. Maaaar hé, wie weet heb je nog wel wat aan die tips daar! Liefs!