Mondetmoi

Over bloot zijn

Ik ben er nog niet eens, in die sauna. Maar, die zenuwen? Die al wel; in volle glorie. Op moment van schrijven zit mijn ietwat (understatement) witte lichaam -met haar zachte vetlaagje, rood gelakte teennagels en hier en daar een sproet, litteken of ander vlekje- nog onder zorgvuldig uitgekozen, bij mij passende kledingstukken verstopt. Kledingstukken waar ik me fijn in voel. Naast dat ik het leuk vind om bezig te zijn met wat ik draag en of dat bij mij past als persoon, bieden ze me ook een gevoel van veiligheid; een gevoel van bescherming. Niet eens per se alleen tegen de kou of tegen de mening van anderen, maar voornamelijk tegen mijn eigen kritische gedachten. Ik ben namelijk nogal onaardig als ik -praktisch- bloot ben.

Of ik dan sta te schreeuwen tegen alle andere wezens die zich op deze aardbol bevinden? Neuh. Ik heb het vooral niet zo met mezelf op zo’n bloot moment. Ik houd er gewoonweg niet van om geconfronteerd te worden met datgene aan mij wat ik for some reason niet kan accepteren. Het feit dat ik steeds meer en beter zichtbare gespatte adertjes op mijn benen heb, dat de botjes onder (?) mijn neusbrug steeds beter te zien zijn of dat mijn borsten niet de vorm hebben die ik denk wél mooi te vinden. Goed, laat ik niet te veel uitweiden over mijn naakte lichaam op het internet (al zou ik met alle liefde dat soort taboes willen doorbreken, want we hebben nota bene allemaal een lichaam, right?).

Ons lichaam is eigenlijk not up to us

Ik weet heel goed dat ik niet de enige ben die het zo nu en dan moeilijk heeft met dat wat een lichaam heet. Sommige mensen hebben het zelfs zo lastig met zichzelf dat ze moeite kunnen hebben met het lichaam van een ánder. Daar kan ik dan weer met mijn hoofd niet bij; waarom zou je in hemelsnaam een mening hebben over een ander lichaam dan het jouwe? Of die mening nou positief of negatief is; it’s just not up to you. Sterker nog: geen van onze lichamen is up to us. Je wordt geboren met bepaald dna, je groeit, je wordt ouder, je maakt dingen mee, je verandert (wat je wel kan beïnvloeden to some extent natuurlijk). Je krijgt één lichaam en daar mag je godvergeten blij mee zijn – al helemaal als hij/zij gezond is! (Talking to myself here). 

It’s all in the mind 

Omdat ik bovenstaande echt meen, en ook echt wel heel blij ben met een gezond lichaam dat wérkt, wil ik 2020 wijden aan het volledig accepteren van wie ik ben on the outside zonder dat daar eerst iets anders aan moet zijn. Ik weet dat dat een aardige klus is – zeker op de dagen dat ik me eigenlijk het liefst onder mijn dekens zou willen verstoppen. Die zijn er, ja. (Gelukkig niet vaak!) Anyways: ik kan honderden doelen op gaan schrijven die te maken hebben met sporten, gezond(er) eten en een bikini ready body creëren. Er zijn heel wat jaren geweest dat ik deze doelen ook daadwerkelijk had. Of ik ze ooit gehaald heb? Nee. Of het zin heeft om als een gek te gaan sporten als het je puur om je looks te doen is? Don’t think so – want dat gelukkige gevoel wat je denkt te gaan hebben als je dan ein-de-lijk dat lichaam hebt waar je van droomt, heeft niets te maken met je spiegelbeeld. It’s all in the mind, dus laat ik me dan vooral dáár maar eens op gaan focussen dit jaar. Will report back als ik tips heb, beloofd.

Ehhh Stel, hoe was die dag in de sauna nou?

Oh, ja, die was heerlijk en onwijs gezellig. Ik kwam erachter dat, en je voelt ‘m vast al aankomen, ik helemaal niet de enige ben met ‘onzekerheid A’ en ‘onzekerheid B’. Natuurlijk vond ik het spannend en was ik de enige die in de sauna’s zelf een handdoekje omgeknoopt hield, maar who cares?! Als ik dat fijn vind, dan doe ik dat lekker. Niemand heeft daar last van, toch? Ik vond het al héél wat dat ik helemaal bloot van het bubbelbad naar mijn handdoekje liep, of stond te douchen met zo’n twintig andere naakte lijven naast me. Wat men zegt is trouwens echt waar: in zo’n sauna voelt dat hele naakt zijn met elkaar écht als de normaalste zaak van de wereld. Wat het, eerlijk gezegd, ook gewoon is. 

Liefs, Stel.

Leave a Comment

Comments (8)

  1. Wat goed dat je de stap gewoon gezet hebt! Mij spreekt de sauna niet zo aan. Naast het naakt zijn ben ik ook niet zo van de extreme warmte, haha. Fijn dat jij ervan genoten hebt!

  2. Ik geloof dat menig zelfbeeld een stuk positiever zou zijn als men elkaar wat vaker naakt zou zijn. Mij heeft regelmatig naakt naar de sauna gaan in ieder geval geholpen om mijn lichaam meer te accepteren. Wat goed dat jij het ook fijn vond!

    1. Ja he? Daar sluit ik me helemaal bij aan (: Ik denk ook echt dat ik het een volgende keer al een stuk minder spannend vind en me steeds comfortabeler zal gaan voelen. Liefs en thanks voor je reactie!

  3. Ik ben geen naakt sauna persoon, maar ik heb ook altijd moeite gehad met mijn lichaam en nog steeds. Momenteel zit ik slechter in m’n vel en ben ik weer aangekomen (altijd een strijd?) en ik ben nu weer een aantal dagen gezond bezig want ik voel me niet beter wanneer ik mezelf vol vreet.. ik moet gewoon gezonder en minder eten!

  4. Wat een mooi stuk dit! Ik denk dat het héél normaal en vooral menselijk is om onzeker te zijn. Ik ken niemand die nooit eens onzeker is over zijn of haar lichaam. Ik was er vroeger heeeeel erg mee bezig maar ik ben tegenwoordig eigenlijk best wel tevreden met m’n lijf, ook al steken er soms weer dingetjes de kop op die ik anders wil zien. Daar is niets mis mee denk ik, zo lang het maar niet de overhand krijgt. Mij heeft het heel erg geholpen om fijne mensen op Instagram te volgen zoals Karinairby, Mikzazon en Ariellanyssa. Dat je dan ziet dat er zo enorm veel verschillende lijven zijn en dat het ene niet beter of mooier is dan het andere. En we moeten eigenlijk ook niet altijd per se overal een mening over hebben hé. Je lijf is je lijf, punt.