Hersenspinsels

Nostalgie door zeep, muziek en knopen

Tasje gepakt, alle Barbie’s, knuffels en kleurboeken mee. Als mama weg gaat verschijnen er even wat tranen, maar dan pakt oma de grote mand met lege parfumflesjes -gespaard door mijn tante, van vroegah– en ben ik weer koest. Bij opa en oma logeren was altijd een hele happening. Toen ik in het Martini Hotel een shower gel van Duke & Lyle gebruikte, kwamen al die herrineringen naar boven. Die geur! Pre-cies die geur rook ik als ik bij opa en oma in bad ging. En toen wilde ik niets liever dan al die herrineringen delen op mijn internet-kladblokkie. Flokkie. Tokkie. Mokkie.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Dit ben ik met mijn ‘grote’ nicht.

Kijkdozen maken in de herfst

Ik ging meestal in de ‘herfstvakantie’ -goeie ouwe tijd- bij opa en oma slapen. Opa en oma wonen in een dorp waar duinen zijn, en een bos. Dus als het dan herfst was, lag de hele tuin vol met mooie blaadjes en beukennootjes. Dan gingen we wandelen -en kreeg ik een plastic zakje met een paar dropjes mee voor onderweg- en zochten we kastanjes, eikeltjes en alle leuke herstige dingetjes. Mos, bijvoorbeeld. Eenmaal thuis kreeg ik een kopje thee met heel veel melk en suiker -en een bonbon, mmm- en mocht ik een schoenendoos uitkiezen. En dan aan de knutsel. Ik geloof dat ik in totaal wel tien of elf kijkdozen heb gemaakt in mijn leven. En altijd alleen maar in de herfst met oma.

Dansen op het Zwanenmeer

Vroeger hield ik heel erg van dansen. Ik vind het nog steeds leuk hoor, maar vroeger.. Oef. Dan nam ik mijn ‘turnpakje’ mee -praat me er niet van, turnen is tegenwoordig niet voor niks één van mijn grootste nachtmerries- en danste ik (totaal geimproviseerd) op de klassieke muziek van opa en oma. Op die manier kwam ik in aanraking met klassieke muziek. Ik ben alles behalve een kenner, maar bepaalde componisten kan ik echt waarderen. Misschien ook omdat het me doet denken aan het vrolijk en zorgeloos zwieren door de huiskamer van opa en oma.

Hutten bouwen onder de tafel

In ‘mijn’ kamer bij opa en oma staat een prachtig mooi bureau tegen de muur. Toen ik nog een ukkie was, paste ik daar onder. En dan was er een prachtig laken met kleine blauwe sterretjes, die ik eroverheen hing. Hutten bouwen. Ge-wel-dig. In mijn hut had ik drie lege Pringles kokers. De ene gevuld met dropjes, de andere met Pringles, en een lege. Waarom die lege? Geen idee, ik was raar, ik ben raar, en ik blijf raar. Uren kon ik onder die tafel zitten. Totaal on-interessant natuurlijk, maar als kleine krullenbol vond ik het allemaal prachtig.

De knopendoos

Zoals bijna alle oma’s, kon mijn oma heel goed breien en naaien. En alle knopen werden gespaard, voor het geval er een keer een knoop ergens miste. Of oma had een stiekeme knopen-verzamelwoede, maar dat geloof ik niet. Ach, naja, zou kunnen. Misschien heb ik dat rare geërfd. Ah, nee, ik heb de liefste opa en oma ooit. Maar goed, dan kwam de knopendoos erbij en dan mocht ik alle mooie knopen uitzoeken. Eigenlijk kan ik me niet eens meer herrineren wat ik nou eigenlijk met die knopen deed. Maar, ik vond het prachtig.

Pannenkoeken met spek

Als ik bij opa en oma sliep, aten we altijd pannenkoeken. Dan mocht ik op een stoel bij oma aan het aanrecht staan en de reepjes spek uit elkaar halen en in de pan leggen. Ik vond spek altijd ZO lekker, dat ik het het liefst allemaal al op at. Dus; Dan stopte ik stiekem een stukje in mijn mond, en zei ik met mond vol tegen oma dat ik echt niet van de spek gesnoept had HOOR. Na één pannenkoek met spek en stroop zat ik vol, maar het was altijd HEEL lekker.

Gingen jullie ook wel eens bij opa en/of oma slapen vroeger?

Leave a Comment

Comments (8)

 1. Wat een leuk blogje. Zo lief ook, al die herinneringen aan vroeger. Mijn opa en oma (van moeders kant) wonen in Duitsland (of nou ja, nu alleen mijn oma nog). Omdat mijn opa vroeger ziek was, gingen we ieder weekend naar opa en oma in Duitsland. Ook na het overlijden van mijn opa gingen we nog ieder weekend naar oma, maar alleen slapen durfde ik er nooit. Nergens trouwens. Ik had als kind altijd heel erg last van heimwee. :P

 2. Oh, zo fijn! Ik ging vroeger altijd logeren bij mijn opa en oma samen met mijn neef (die 8 maanden ouder is). Ik krijg nog steeds van die flash backs als ik in het zwembad kom waar we veel kwamen. Het kletsen met mijn neef ’s avonds, fietsen door de buurt, zwemmen, opa’s tosties. Heerlijk! Het is een van de redenen dat ik verhuisd ben naar de stad waar zij wonen, ik heb er zulke fijne herinneringen aan!

 3. Wat een fijne herinneringen! Mijn zus en ik kwamen ook veel bij mijn opa en oma. Heerlijk vonden we dat. Oma die ’s ochtends lekkere broodjes voor ons maakten. Opa die altijd bezig was met zijn ‘knutselprojecten’. En samen gingen we vaak naar de kinderboerderij, picknicken (met een grote Mars die we mochten delen als ‘picknicktoetje’), buiten ravotten etc. Ik krijg heimwee naar dat soort momenten. Opnieuw een klein meisje zijn en genieten van de logeerpartijtjes bij opa en oma!

 4. Aah wat leuk om te lezen:) Ik heb helaas nooit logeerpartijtjes bij opa en oma gehad, omdat die te ver weg woonden en ik ze sowieso al heel weinig zag. Het lijkt me wel heerlijk, en ook om zo terug te lezen hoe onbezorgd je kindertijd ook alweer was! Dat van die kijkdozen in de herfst herken ik, daar kon ik ook uren druk mee zijn.

 5. Ahh geweldig wat een fijne herinneringen! Als ik ging logeren bij opa en oma was alleen in de auto zitten al een feest. Oma had namelijk altijd van die lekkere dropjes… En dan lekker laat opblijven in die gezellige kamer en lol maken met m’n zusje tot m’n opa om het hoekje kwam kijken dat we stil moesten zijn.
  Geweldig om terug te denken!
  X Emma

 6. Ooh wat gezellig klinkt dat allemaal! Ik ging vroeger regelmatig samen met m’n broer bij mijn oma en opa slapen. Dan speelden we altijd samen spelletjes voor het slapen gaan en gaven we in de zomer samen de bloemetjes water. Allemaal stomme dingen eigenlijk als je er nu zo over nadenkt, maar het was toch zo fijn en gezellig! Nu gaan we soms nog eens bij ons oma slapen en dan moet ik altijd terugdenken aan die tijd en voel ik me weer een beetje die kleine uk van vroeger :)
  Liefs, Hanne .x

 7. Wat een mooie herinneringen! Heel mooi geschreven ook, ik kan het me zo voorstellen allemaal… Mijn zusjes en ik gingen sneller logeren bij men tante, dan bij men moeke en voke of Bompa, al zijn we daar ook veel geweest! Als we ziekjes waren, mochten we naar mijn moeke en dan lagen we daar op de zetel en maakte mijn moeke lekkere citroenthee :) zo’n kleine dingen blijven je het meeste bij vind ik!